Trzoda chlewna – chów
Dużo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, niemniej jednak należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest koniecznie do hodowli, jakie choroby mogą wystąpić i jak postępować wówczas, jak karmić, czym karmić i mnóstwo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach żąda od hodowcy zaangażowania olbrzymich środków finansowych lecz również olbrzymiej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niewłaściwe warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie niezwykle starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą niezwykle istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Znaczące w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, dobre też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezwykle ważne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki odpowiednim warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą niezwykle istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Znaczące w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, dobre też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezwykle ważne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki odpowiednim warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.